San Francisco CA Residence

San Francisco, CA. Completed 2017.

P H Architects designed an extensive renovation to a row house within a historic community in San Francisco. The clients wanted to preserve the integrity of the neighborhood by not altering the front façade. Keeping this in mind, we made minimal changes by only replacing the front windows, in their existing openings, and the garage doors.

 

Alternately, we were given approval to redesign the entire rear of the house holding to a contemporary desired style. Keeping the footprint, we implemented floor to ceiling sliders and a frameless glass railing system to achieve this contemporary flair.

 

We also lowered the elevation of the yard to create more privacy and to maximize the entertaining space. We incorporated 5 bedrooms and an open floor plan into the redesign. Two light wells with living walls comprised of succulents were devised to provide even more natural light and a sense of nature to the interior. The kitchen and dining room continues the contemporary theme with a rainfall island countertop, white oak floors, Wolfe appliances, and custom millwork interior wall with a linear gas fireplace.

 

The stairwell that connects the three floors has a unique frameless glass railing. The tempered glass and steel structure hidden within the stair construction maintains the open floor plan. The staircase also contains customized millwork for storage purposes.

 

Another challenge we faced for this renovation was to make it earthquake compliant. 26 foot steel beams and steel columns support the structure. These were carefully brought in through the front window openings and turned sideways to complete the unique, safety-conscience design.

 

Photographs provided by Ken Gutmaker Architectural Photography

...