RCG Farm Equestrian Facility

Newtown, Connecticut. Completed in 2014

This Equestrian Farm consists of three buildings and an outdoor sand ring for a pre-eminent private horse facility for equestrian hunters and jumpers. P H Architects completed the master plan for the equestrian facility, as well as the architecture and interior design and furnishings.

The 16 stall Stable building includes stalls, feed and support areas for the horses. It also has tack storage, a reception area and a trophy room. We have incorporated two apartments and hay storage areas on the second floor of the Stables building. The design of the building follows with the architectural vernacular previously established by the Storage Barn, the first building built as part of this facility.

The Indoor Arena had to accommodate the various jump and stride layouts for these champion-jumping horses. We designed a viewing area on the main level and an upper level viewing area, which can also be used as viewing for the Sand Ring. The Owners wanted an all-wood interior for the building, so we utilized glued laminated timbers for the main free-spanning structure of the building.

The Stables building, Indoor Arena, Farrier Building and Sand Ring were designed as a complex of buildings and spaces that needed to relate with each other in both aesthetics and function. The proportion and scale of each building was carefully crafted with the other buildings in mind, so they would work individually and as a group of buildings.

There are passive energy design elements we incorporated into the buildings. To maintain the proper environment for the horses, we installed mechanically-operating dormer and cupola windows to provide natural ventilation. We have also utilized radiant heating, mechanical ventilation and automatic sprinklers throughout the buildings.

This project was awarded the People’s Choice Award by the American Institute of Architects, CT Chapter in 2015.

Photographs provided by Tim Williams Photography Inc.