P/H Architects Office

Newtown, Connecticut. Completed in 2010

With the initial approach of designing our own office, we analyzed how we wanted to be defined when clients, consultants, and potential staff come walking through the doors. Due to the setting of a classic New England town, we knew we wanted to incorporate traditional and casual flair to the design. Like many projects of ours in various cities around the country, we wanted to bring refinement to the details as well as a sleek comfortable space that was technology sophisticated. Tasteful clashes of old and new, harmonious with each other.

Furthermore, creating an environmentally friendly atmosphere by using reclaimed materials was an important and appealing idea that underscores our firm’s philosophy. We used reclaimed Douglas fir beams taken from the demolition of a turn of the century bridge in Quebec, Canada and reclaimed wooden and steel office desks. We also used native fieldstone uncovered in the building process of the structure in the fireplace and chimney surround, and our favorite find, a drafting table from 1890 used at the Cornell School of Architecture.

Lastly, and the most important aspect to the design, was to portray our firm’s philosophy of an open space studio environment where the partners and professional staff work together in an informal collaborative environment. This environment fosters interaction and enhances our design studio with an open exchange of ideas that improve our work.

This project was awarded the People’s Choice Award by the American Institute of Architects, CT Chapter in 2012.

Photographs provided by T.G. Olcott Photography